Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle
ISSN 0006–7768 (print) • HU ISSN 2064–261X (online)

 Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Lézerek az esztétikai borgyógyászatban: a rejuvenáció módszerei (DOI 10.7188/bvsz.2020.96.4.1) English
Szerző(k): VARJU GÁBOR DR.
Az esztétikai problémát jelentő bőrelváltozások eltüntetésének és a kültakaró minőségbeli javításának szándéka a kozmetológia hajnalán meglehetősen gyér kelléktárral párosult(1). Az energialapú technológiák, élükön az orvosi lézerekkel, a bőrgyógyászat eszközkínálatát forradalmasították az elmúlt negyed évszázadban. Ezek az eszközök - a célzott farmakológiai termékekhez hasonlóan - targetorientált módon, tervezett hatást hoznak létre a szövetek meghatározott részében. A „lézeres rejuvenáció” kategóriába az esztétikai bőrgyógyászat egyre több módszert sorol, a kezelési protokoll egyre strukturáltabb, számos kombinációs lehetőséggel. A közlemény célja a lézerek esztétikai célú alkalmazásának összefoglalása, ezen belül a rejuvenáció módszereinek ismertetése, a szerző klinikai eredményeivel illusztrálva.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Radiofrekvencia alkalmazása az esztétikai bőrgyógyászatban (DOI 10.7188/bvsz.2020.96.4.2) English
Szerző(k): KINYÓ ÁGNES DR.
Az esztétikai kezelések széles palettáján mindig felmerül az igény olyan eljárásokra, amelyek minimális fájdalommal, kis invazivitással és gyors felépülési idővel látványos eredményt hoznak. A radiofrekvenciás kezelés az elektromos áram által generált hőenergia megfelelő mélységbe való juttatása révén kollagénstimulációt indukál, mely nonablatív módon javítja a bőr tónusát, feszességét. A kezelés a könnyű alkalmazhatósága és a kevés mellékhatás miatt igen kedvelt esztétikai kezelés, mely önmagában és más kezelési módokkal kombinálva is elterjedtté vált az utóbbi években.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Feltöltőanyagok alkalmazása és a kezelés szövődményeinek ellátása (DOI 10.7188/bvsz.2020.96.4.3) English
Szerző(k): PAPP ILDIKÓ DR.
Az utóbbi időben a nem sebészeti esztétikai kezelésekben paradigmaváltás történt: a ráncfeltöltésről a volumenpótlásra helyeződött a hangsúly. Az arc öregedésében a ptosis és a szövetek vertikális megereszkedése helyett a volumenhiány lett a kritikus szempont. A feltöltőanyagokat elsősorban a lágy szövetek volumenpótlásában alkalmazzák. Bármelyik feltöltőanyag használatakor előfordulhatnak komplikációk. A mellékhatások nagy része mérsékelt és átmeneti. A súlyos szövődmények ritkák és legtöbbjük elkerülhető megfelelő tervezéssel és technikával. A cikk áttekintést ad a feltöltőanyagok alkalmazásáról és a szövődmények kezeléséről.
A kívánt eredmény eléréséhez az orvosnak ismernie kell az arc anatómiáját, a feltöltőanyagok tulajdonságait, a szövődmények megelőzésének, kezelésének módját.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Az exposom és a bőr English
Szerző(k): PÓNYAI GYÖRGYI DR.
Az exposom kifejezés mindazon hatások kumulatív összességét jelenti, melyek az egyént fogantatástól a halála pillanatáig érik. Ezek között megkülönböztetünk extrinsic és intrinsic faktorokat, valamint azon válaszokat, melyeket a humán szervezet ezen ingerekre ad. Az exposom kutatása – bár a fogalom valójában már több mint egy évtizede ismert – csak az utóbbi két-három évben kapott nagyobb lendületet. Ez elsősorban az ember környezetre gyakorolt hatásával és a klímaváltozás problémájának előtérbe kerülésével függ össze. A bőr és exposom kapcsolatában fontos faktorok a napsugárzás, a légszennyezés, a dohányzás, a hiányos, illetve nem minőségi táplálkozás, valamint az egyéb hatások (alvászavarok, stressz, hőmérséklet, kozmetikumok). A bőr és az exposom kapcsolatát leginkább a bőröregedéssel kapcsolatban vizsgálták.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Guszelkumabbal szerzett tapasztalatom egy beteg kapcsán English
Szerző(k): VÁRSZEGI DALMA DR.
44 éves férfibeteg esetét mutatjuk be, akinek 26 éves kora óta állt fenn kiterjedt psoriasis vulgaris bőrtünetei.
A DMARD kezeléseket követően TNF alfa gátló, majd IL12/23 gátló biológiai terápia sikeres majd stagnáló kezelést követően szelektív IL23 gátló alkalmazását követően a beteg gyors javulást mutatott.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Felhasználó nevek, jelszavak kiadása
az MDT tagjainak: Ide kattintva>>
szeptember
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27