Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle
ISSN 0006–7768 (print) • HU ISSN 2064–261X (online)

 Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A nem-gyógyuló, fertőzött sebek ellátásának aktuális kérdései English
A krónikus nem gyógyuló sebek óriási gazdasági terhet jelentenek az egészségügyi ellátórendszer részére és a nem gyógyuló sebek miatt kezelt betegek számára is. A krónikus sebek következtében a betegek életminősége romlik és gyakoriak a végtag amputációk az életet is veszélyeztető szövődmények.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A bőr microbiom jelentősége, és a biofilm kialakulása (DOI 10.7188/bvsz.2019.95.5.1) English
Szerző(k): DARÓCZY JUDIT DR.
Az emberi bőr egy többrétegű barrier a szervezetnek a környezettel való kapcsolatában. Ez az összetett védelmi vonal szerkezeti, mikrobiologiai és immunologiai védelmet szolgál.
A hám felépítése és a microbiomnak nevezett, nem kórokozó baktériumokból álló védelmi vonal, a veleszületett és szerzett immunfolyamatok ellenőrzése alatt teljesíti a védelmet a kórokozó baktériumokkal szemben. Az egészséges hám és a microbiom pajzsként véd a külső kórokozókkal szemben.
Ez a védelmi rendszer folyamatosan ki van téve a belső és a külső környezeti károsító folyamatoknak. A hám sérülése esetén a microbiom rendszere károsodik, a sérült bőrön megtelepednek kórokozó mikrobák és biofilm alakul ki.
A biofilmet kórokozó mikroorganizmusok alkotják, amelyek polysaccharidákból, lipoproteinekből és extracellularis desoxyribonucleinsavból matrixot alakítanak ki. Ez a matrix védi a kórokozó mikrobákat és megnehezíti az antibiotikumok bejutását a kórokozókhoz. Az infekció kontroll egyik legfontosabb eleme az egészségügyi dolgozók kézhigiénés fegyelme. A biofilm és a krónikus sebek sikeres ellátása érdekében szükséges az antibiotikum stewardship követetése, a seb tisztítása, a rendszeres debridement végrehajtása, az akut fertőzések ellátása, és a szakszerű sebkezelés a korszerű
kötszerekkel.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A krónikus bőrsebek mikrobiológiai jellemzői (DOI 10.7188/bvsz.2019.95.5.2) English
Szerző(k): DOBÁK ANDRÁS DR.,, KÁKONYI ILDIKÓ DR
Szerzők krónikus sebekből végeztek mikrobiológiai vizsgálatokat. 115 féle speciest sikerült izolálni, de a minták kétharmadánál ugyanaz a nyolc-tíz baktérium species dominált, melyek gyakran multirezisztensek. A seb felszínén képződött biofilm nehézséget jelent nemcsak a mikrobiológiai vizsgálatok, hanem a terápia szempontjából is. A biofilmben több féle baktérium tapad meg, a krónikus sebek legtöbbször polymikrobásak. Szerzők összefoglalják a mintavétellel kapcsolatos tudnivalókat, a gyakoribb baktériumok rezisztencia viszonyait, és a lokális és szisztémás terápiás lehetőségeket.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Antibiotikum stewardship (DOI 10.7188/bvsz.2019.95.5.3) English
Szerző(k): RÁKAY ERZSÉBET DR.
A nem megfelelő antibiotikum-alkalmazás komoly betegbiztonsági kockázatot jelent. A szükségtelen vagy nem hatásos antibiotikum-kezelés adott esetben jelentős mellékhatásokat okozhat, emellett elősegíti az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulását, ezáltal veszélyezteti az antibiotikumok általános terápiás hatékonyságát és alkalmazhatóságát.
Az ellátás minden szintjén tapasztalható nem megfelelő antibiotikum használat visszaszorítása, az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megakadályozása tehát globális népegészségügyi jelentőségű probléma, melynek megoldására javasolt az antibiotikumok felhasználására vonatkozó intézményi antibiotikum stewardship program kialakítása. Ennek fő alapelve, hogy a betegnek mindig a megfelelő kezelést kell megkapnia, megfelelő időben, megfelelő ideig és megfelelő dózisban. Fontos célkitűzés, hogy „az antibiotikum kezelés gondoskodó szabályzása” a betegek meggyógyítása mellett segítsen megőrizni az antibiotikumok hatékonyságát, megakadályozni a rezisztens kórokozók elszaporodását, csökkenteni az egészségügyi ellátás költségeit.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A diabeteszes láb szindróma infektológiai vonatkozásai (DOI 10.7188/bvsz.2019.95.5.4) English
Szerző(k): RÉDLING MARIANNA DR., TELKES MÁRTA DR.
Magyarországon az alsó végtagi major amputációk incidenciája jelenleg többszöröse az európai átlagnak. A csonkolás a legfiatalabb életkorban történik és a kórházi halálozás is magas. Az amputációra kerülő betegek kb. 55%-a diabéteszes. Cukorbetegeknél az amputációt az esetek jelentős részében megelőzi a diabéteszes idegkárosodás miatt észrevétlen lábsérülés. A következményes lábseb majd ennek felülfertőződése vezet sürgősségi állapot (tipusos „foot attack”) kialakulásához. Az esetek többségében a helyesen megválasztott antibiotikus kezeléssel, az időben és megfelelő technikával elvégzett feltárással és tehermentesítéssel a végtag csonkolása elkerülhető. A betegek kisebb hányadánál a végtagmentés érdekében revaszkularizációra is szükség van. Az eredményes kezelés alapja a diabéteszes láb fertőzés időben történő felismerése és a megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel rendelkező helyszínen történő ellátása. A cikkben öszszefoglaljuk a diabéteszes láb fertőzések kialakulásában szerepet játszó, a diabéteszes beteghez és kórokozókhoz köthető faktorokat, a diabéteszes láb fertőzés kivizsgálását és klaszszifikációját és a sürgősségi elvek szerint felépülő multidiszciplináris szemléletű kezelés elemeit.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Az infekciókontroll jelentősége a krónikus bőrsebek ellátásában (DOI 10.7188/bvsz.2019.95.5.5) English
Szerző(k): SZABÓ RITA DR.
A krónikus bőrsebek egyik gyakori komplikációja a fertőzés, mely hozzájárul a gyógyulási folyamat elhúzódásához, valamint megnöveli a morbiditás és a mortalitás kockázatát.
Mindezek jelentős betegbiztonsági problémát jelentenek mind egészségügyi ellátást végző, mind pedig a bentlakásos szociális intézmények számára. Számos tanulmány eredménye bizonyítja, hogy az infekciókontroll programok által jelentősen csökkenthető az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, így a krónikus bőrsebek infekciójának gyakorisága is. Jelen kézirat áttekintést ad azon infekciókontroll tevékenységekről, amelyeket a krónikus bőrsebek ellátása során alapvetően betartandók.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Pseudomonas aeruginosa okozta erosio interdigialis (DOI 10.7188/bvsz.2019.95.5.6) English
Szerző(k): DARÓCZY JUDIT DR.
A bakterialis erosio interdigitalis nem ritka, de gyakran tartják kórokozó gombák által okozott elváltozásnak. Az alkalmazott gombaellenes vagy gyulladáscsökkenő kezelések hatástalanok. A bakterialis fertőzés bizonyításához elengedhetetlen a microbiologiai diagnózis, a kórokozók meghatározása tenyésztéssel. Leggyakrabban izolált mikrobák a Pseudomonas aeruginosa és Enterococcus sp. voltak. A fertőzés kezelése Ciprofloxacin-nal sikeres volt.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Kezeletlen nyiroködéma, nyirokfolyás, sebképződés (DOI 10.7188/bvsz.2019.95.5.7) English
Szerző(k): DARÓCZY JUDIT DR.
Nyiroködéma akkor alakul ki, ha a nyirokerek / vagy és nyirokcsomók károsodnak és nem képesek a nyirokfolyadékot a keringésbe visszajuttatni. Súlyos esetben nyirokfolyás keletkezik, gyulladásos sebek alakulnak ki és a seb környékén a hám macerálódik. A nyirokfolyás és a seb körüli maceráció jelentőségét gyakran nem ismerik fel a nyiroködémás betegek kezelésekor. Ez a sebgyógyulás akadályozását eredményezi. A szuperabsorbens sebfedő csökkenti a fokozott sebváladék képződés szövődményeit és megelőzi a microbiom károsodását is. A szuperabsorbens sebfedő elősegíti a sebgyógyulást, és javítja a beteg komfort érzését is, valamint idő-, és költséghatékony.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

In memoriam Prof. Dr. Husz Sándor (1940-2019)
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Dr. Török László egyetemi magántanár köszöntése 75. születésnapja alkalmából
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Könyvismertetés
Fowlwer J. F., Zirwas M. J.:
Fisher s CONTACT DERMATITIS
7th Edition
Contact Dermatitis Institute 2019
ISBN: 13:978-0-9773571-0-6
Ár 76.200 Ft
Forgalmazza: Spiromed Kft.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Meghívó Dr. Kemény Lajos Az immunrendszer szerepe gyulladásos bőrbetegségekben c. székfoglaló előadására
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Meghívó a Magyar Dermatológiai Társulat 2019.11.29-i Közgyűlésére

Kongresszusi naptár 2019-2020
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Felhasználó nevek, jelszavak kiadása
az MDT tagjainak: Ide kattintva>>
november
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24