Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle
ISSN 0006–7768 (print) • HU ISSN 2064–261X (online)

 Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Bevezetés
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A sebgyógyulás folyamata, a krónikus seb definíciója, jellemzői, stádiumai (DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.1) English
Szerző(k): HUNYADI JÁNOS DR.
A test bármely részén kialakulhat hámhiány, mely gyógyulásának sebességét számos tényező befolyásolja. A sebgyógyulás harmonikusan egymásra épülő sejtbiológiai részfolyamatok sorozata, melyek kisiklása rosszul, vagy nem gyógyuló seb kialakulását eredményezheti. A cikk összegzi a sebgyógyulást jellemző biológiai folyamatokat, leírja a krónikus seb definícióját, annak jellemző stádiumait. Ezen túlmenően összegzi a krónikus nem gyógyuló sebek kialakulását elősegítő oki tényezőket.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Krónikus sebek ellátása (DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.2) English
Szerző(k): DARÓCZY JUDIT DR.
A krónikus sebek szakszerű kezelése nélkülözhetetlen a sebek gyógyulásának az elősegítéséhez és ahhoz, hogy a szövődmények és az amputációk kockázata minimálisra csökkenjen.
A kezelés magába foglalja valamennyi eljárást, amelyek a különböző eredetű fekélyekben kialakult állapot ellátásához szükségesek. Az irányelvek tartalmazzák az evidenciákon alapuló javaslatokat mind a diagnózis pontosításához, mind a krónikus (nem gyógyuló) sebek kezeléséhez.
Az ödémamentesítő kezelés ugyancsak része a nemzetközi irányelvnek. Az irányelv alkalmazásának előnye, hogy kapcsolatot teremt a hatékony kezelési módszerek, a kezelés minőségbiztosítása és az kezelésben alkalmazott termékek között. Ezáltal a „legmegfelelőbb eljárást” biztosítja, amely a legeredményesebben segíti a sebek gyógyulását és ugyanakkor
költséghatékony.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A krónikus vénás elégtelenséghez (KVE) társuló fekély (DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.3) English
Szerző(k): SZABÓ ÉVA DR., krónikus vénás elégtelenség – KVE klasszifikáció – vénás fekély – sebkezelési módok – prevenció
A krónikus vénás elégtelenség a fejlett országokban 17-40 % gyakorisággal fordul elő. A betegség legsúlyosabb stádiuma a lábszárfekély 1% gyakoriságú. A betegség kialakulásában a megváltozott haemodinamika, a vénafal károsodás és a vénabillentyűk kóros működése játssza a fő szerepet.
A KVE klasszifikálására nemzetközileg legelterjedtebb a CEAP beosztás, mely leírja a klinikai tüneteket (C), az etiológiáját (E), az anatómiai lokalizációját (A) és a patofiziológiáját (P). A diagnosztizálás során legalapvetőbb a vénás rendszer color doppler ultrahang vizsgálata. A kezelést a KVE stádiumának megfelelően kell megválasztani. Ha már ulcus is kialakult, a kezelés sokkal nehezebb és költségesebb.
A sikeres kezeléshez fontos a betegek felvilágosítása és együttműködő
képességének a megnyerése is.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A vénás lábszárfekélyhez társuló nyirokkeringési zavar és a kompressziós terápia ismérvei (DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.4) English
Szerző(k): SZOLNOKY GYŐZŐ DR., KUI RÓBERT DR., PASCHALI EKATERINE DR., VASAS JUDIT, KOROM ESZTER, VARGA MÓNIKA, KEMÉNY LAJOS DR.
Ez az áttekintés a krónikus sebek és a (nyirok)ödéma kapcsolatával foglalkozik és kiemeli azt, hogy a megfelelő sebkezelésnek nagy hangsúlyt kell fektetnie a kísérő krónikus ödéma megszüntetésére és a nyirokkeringés javítására. A kompresszió terápia képviseli a legalapvetőbb kezelési módszert és a közlemény didaktikus módon tárgyalja a kompresszió fő ismérveit. Habár számos anyag és rendszer áll rendelkezésre, az ödémamentesítés kezdeti szakában inelasztikus pólyák és többkomponensű rendszerek használata javasolt, míg a fenntartó szakban leginkább az ún. fekélyharisnyák viselése szükséges. Az állítható tépőzáras harisnyák jól helyettesíthetik a harisnyákat, sőt akár az intenzív ödéma mentesítésben is szerepet játszhatnak. A hagyományos kompressziós gyógyharisnyák eredményesek a fekélyek recidivájának megelőzésében. Nagyszámú terápiás lehetőség esélyt teremt a kezelésben részt vevőknek az egyénre szabott kezelés kialakításában, amely növelheti a kezelés elfogadását és a beteg együttműködési készségét.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A nyomási fekély (DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.5) English
Szerző(k): FARKAS PÉTER DR.
Nyomási fekély a tartós nyomás következtében létrejött, a bőr és bőralatti szövetek különböző rétegeit érintő sérülés.
Leggyakrabban a csípő és a medence területén alakul ki. A veszélyeztetett betegek kiválasztására különböző rizikó-felmérő módszerek használhatók. A megelőzésben fontos szerepe van a mobilitásukban jelentősen korlátozott betegek gondos ápolásának, a rendszeres forgatásnak, antidecubitus eszközök használatának. A kialakult decubitus helyi kezelése mellett figyelmet kell fordítani az általános állapot kezelésére is.
Szövődmények kialakulhatnak, fel kell készülni azok szakszerű ellátására. A nyomási fekély eredményes kezelése a gyógyításban résztvevő szakemberek összehangolt tevékenysége révén érhető el.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

A diabéteszes láb szindróma kialakulása és komplex ellátása (DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.6) English
Szerző(k): RÉDLING MARIANNA DR., TELKES MÁRTA DR.
A diabéteszes láb szindróma a cukorbetegség legsúlyosabb és legköltségesebb krónikus szövődményeinek egyike. Kialakulása összetett, melyben a perifériás polineuropátia, a perifériás érszűkület, a lábdeformitások, külső traumák, fertőzések és perifériás ödéma játszanak szerepet. Hazánkban a cukorbetegeknél végzett major amputációk száma a nemzetközi átlagot jelentősen meghaladja, mivel nincs a többi akut és krónikus diabéteszes szövődmény ellátásához hasonlóan kialakított szervezett ellátás. Integrált ellátás keretében a betegek szűrése és gondozása, valamint a szövődmények gyors és hatékony, multidiszciplináris szemléletű kezelése a nemzetközi tapasztalatok szerint az amputációk számát legalább 50%-kal csökkentheti. A szűrést és gondozást igénylő betegek nagy száma miatt, megfelelő kompetenciával ellátott új speciálisan képzett szakemberek (podiáterek, lábápoló diabetógiai szakápolók) bevonása teremtheti meg a költséghatékony
ellátás alapjait.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Korszerű eszközök, új terápiás lehetőségek a sebkezelésben, sebkezelési hibák (DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.7) English
Szerző(k): JUHÁSZ ISTVÁN DR.
A sebkezelés komplex, koordinált tevékenység, amely fejlődése során a munkafolyamat racionálisabbá és hatékonyabbá tétele érdekében számos új technológiát alkalmaz.
A sebkezelés során az érvényes protokollok betartása minden esetben kötelező. A gyógyítás során azonban sajnos gyakran történnek hibák is, amelyek az egész tevékenység sikerét veszélyeztethetik. Ezekből az újabban bevezetésre került, sebkezelési gyakorlatunkat formáló eljárásokból mutat be néhányat a dolgozat, valamint az alapvető szabályok be nem tartásából származó, gyakorta előforduló sebkezelési hibákat foglalja össze. A dolgozat a 2017-ben megrendezett rezidensképző tanfolyamon elhangzott előadás alapján íródott.
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Kongresszusi naptár 2018
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

2017. évi tartalomjegyzék, név- és tárgymutató
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Felhasználó nevek, jelszavak kiadása
az MDT tagjainak: Ide kattintva>>
június
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30