Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Rendezvény

GYATT 2017 - VIII. Gyakorlati Allergológia Továbbképző Tanfolyam
Időpont: 2017.04.21.
Helyszín: 1088 Budapest, Rákóczi út 43-45., Novotel Budapest Centrum****
Tudományos információ: Prof. Dr. Temesvári Erzsébet egyetemi tanár
Munkahely neve: Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
Munkahely címe: 1085 Budapest, Mária u. 41.
Telefon: (+36 1) 266 0465 / 5716 mellék
Fax: (+36 1) 267 4685
E-Mail: temerz@bor.sote.hu
Szervező: Papp Zsombor cégvezető
Szervező iroda neve: Convention Budapest Kft.
Cím: 1036 Budapest, Lajos u. 66. „A” lh., 4. em. Web-információ: www.convention.hu
Telefon: (+36 1) 299 0184, 299 0185, 299 0186
Fax: (+36 1) 299 0187
E-Mail: zspapp@convention.hu
Kedves Kolléganők / Kollégák!

Az allergiás kórképek, mint a környezet kiváltotta kórfolyamatok az elmúlt évtizedekben fokozatos számbeli növekedést mutatnak. Jelenleg, az Európai Unió országait tekintve, a leggyakoribb krónikus betegségcsoportot alkotják. Az életminőséget jelentősen befolyásoló kórképek provokáló faktorai elsősorban a civilizáció fejlődéséhez köthetők, összefüggésbe hozhatók a környezet számos- immunválaszt befolyásoló, a globalizációval terjedő- szennyező ,irritáló és allergizáló anyagával.

Az orvosi munka során naponta szembesülünk a mindennapi életbe átkerült vegyi anyagok szenzibilizáló-, immunmoduláló hatásaival. Az évről évre bővülő kontakt allergének szenzibilizációi az expoziciók és a reexpoziciók variációját ,valamint a provokált változatos klinikai tünetek csaknem az összes szervet érinthetik. Az orvostudomány fejlődésével a medicinában felhasználásra kerülő új és újabb gyógyszerek halmozódó,egyre több változatban jelentkező adverz reakciói komoly diagnosztikai kihívást adnak minden gyakorló orvos számára.

A globális környezetszennyezés nem csak a human, hanem a növényi biológiai folyamatokra is hatással bír, befolyásolja többek között a pollenek morfológiáját, az emberi immunrendszerre való hatását. A globális felmelegedés kibővíti az allergizáló pollenű növények életterét, virágzási idejét, a pollen szóródást is. Ezen folyamatok logikus eredménye az allergiás rhinitis, conjunctivitis, asthma betegszám rohamos növekedése.

Az allergiás megbetegedések a gazdaságilag fejlett országok lakosságának közel egyharmadát érintik. Hazai vonatkozásban hasonló aránybeli megjelenés tapasztalható az asthmas esetek, a rhinitisek valamint a kontakt ekzemaban, urticariaban szenvedő betegek folyamatos növekedésével. A gyógyszer és élelmiszer kiváltotta intolerancia és allergia eseteinek látványos halmozódása szintén jellemző a hazai beteganyagra is.

A hajlamosító etiológiai faktorok a betegpopulációban is megtalálhatók. Az utóbbi években a humán immunválasz kutatás eredményei alapján előtérbe került az allergiás reakciókat befolyásoló genetikaikai diszpozíciók vizsgálata. Ezen vizsgálati eredmények szerint pl. az atópiás dermatitis, valamint allergiás asthma bronchiale kialakulásában a genetikai hajlam jelentős szereppel bír. Ez a háttér természetesen más allergiás kórképeknél is valószínűsíthető. Egyes kórképek immunológiai hátterére csak az utolsó évtizedben derült fény: felnőttkori orális allergia szindróma (pollen asszociált élelmiszer allergia) és az atópiás dermatitis.

A kórképek kivizsgálását segítő diagnosztikai lehetőségek tárháza az utóbbi években jelentősen bővült. Felhasználásukkal feltárhatók, diagnosztizálhatók az allergiás kórképek teljes skáláját provokáló allergének. Új adatokat kaphatunk a differenciáldiagnosztika területén, lehetővé téve a provokáló anyag elkerülésével kialakított prevenciót, ill. a diagnosztika pontosításáig szükséges, hatékony – ma már a biológiai kezeléseket is felhasználó-tüneti terápiát.

A többnyire környezeti ártalom eredményeként jelentkező allergia mára multidiszciplináris betegséggé vált. A legtöbb allergén számos szervet érintő tünetcsoportot provokál, alkalmanként egy-egy tünetegyüttes dominanciájával. A mindennapi orvosi ellátásban, az allergiás tünetek, tünet kombinációk nem csak a bőrgyógyászati betegellátást érintik, növekvő számuk a medicina minden területén regisztrálható.

A továbbképzésre ajánlott kurzus előadói az orvostudomány több szakágának nemzetközileg is elismert szakemberei, akik a bőrgyógyászat, gyermekgyógyászat, pulmonológia, szemészet, belgyógyászat, fül-orr-gégészet klinikai-immunológiai kutatási, és elsősorban gyakorlati tapasztalatait összegezve biztosítják a kurzus magas szintű szakmai anyagát.


Dr med habil Sárdy Miklós
tanszékvezető

Prof Dr Temesvári Erzsébet
egyetemi tanár

Dr Pónyai Györgyi PhD
egyetemi adjunktusAKKREDITÁCIÓ
A tanfolyamot a Semmelweis Egyetem a SE-TK/2017.I./00156 kódszámon szabadon választható tanfolyamként akkreditálta. Pontértéke szakorvosok részére, tesztírással: 32 pont. Szakképesítések, amelyekhez szakma szerinti pontszámként elszámolható: 1. allergológia és klinikai immunológia, 2. bőr-, nemibetegségek és kozmetológia, 3. bőrgyógyászat 4. bőrgyógyászat (bőr-, nemibetegségek és kozmetológia), 5. csecsemő-gyermekgyógyászat, 6. fül-orr-gégegyógyászat, 7. háziorvostan, 8. tüdőgyógyászat.

Felhasználó nevek, jelszavak kiadása
az MDT tagjainak: Ide kattintva>>
május
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20