Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Orvos - esztétikai kezelések
Allergan Aesthetics

Az oldalt támogatta az Allergan Hungary Kft.

A bőr öregedése

Dr. Szabó Éva Ph.D.

Dr. Szabó Éva

Ph.D. med.habil.
egyetemi docens
bőrgyógyász-kozmetológus,
sebész szakorvos
Debreceni Egyetem,
AOK Bőrgyógyászati Tanszék

Esztétikai bőrgyógyászat

Napjainkban az esztétikus megjelenésnek egyre nagyobb szerepe van. A fiatalos külső sokak számára fontos. Az öregedés késleltetésére számos lehetőség van. Mi magunk is tehetünk ennek érdekében, de e mellett többféle orvos-esztétikai kezelési mód áll rendelkezésre. Ebben a tájékoztatóban szeretnénk először egy áttekintést adni a bőr öregedéséről, ami segít megérteni, hogy a különböző esztétikai kezelések hogyan tudják befolyásolni a folyamatot.

Milyen az esztétikus arc?

A harmonikus arc jellemzői a megfelelő arányok, forma, jellemzően ovális vagy „V” alak, egyenletesen pigmentált, rugalmas, ránctalan bőr. Az ideális megjelenéshez közelítés, illetve az ideális állapot fenntartása érdekében számos orvos - esztétikai beavatkozás lehetséges. Az orvos - esztétikai kezelések egyre bővülő tárában sokszor nehéz kiválasztani a megfelelőt. A kezelés előtt fontos a kozmetológus szakorvossal történő egyénre szabott tervezés, konzultáció. Ebben az ismertetőben az esztétikai kezelés előtti vizsgálat, megbeszélés folyamatáról is tájékoztatást adunk.

Milyen változások történnek a bőr öregedése során?

A bőr öregedése egy természetes folyamat, melyet részben belső tényezők, elsősorban genetikai tényezők, részben külső tényezők határoznak meg. A külső tényezők közül fontos szerepe van az ultraibolya sugárzásnak (UV), a dohányzásnak, táplálkozásnak, alkoholnak, stressznek, levegőszennyezettségnek. A bőr öregedése már 25 éves kor körül elkezdődik, bár később válik szembetűnővé. A bőr öregedésének jól látható jelei vannak. Fokozatosan és folyamatosan vékonyodik a bőr, az elvékonyodás a felhámot, az irhát és a bőralját is érinti.

Az UV fény hatásának rendszeresen kitett bőrterületeken, az arcon, nyakon, dekoltázs, kézhát területén az öregedés jelei hamarabb jelentkeznek. A felhám elvékonyodása mellett a hám kisebb körülírt területeken megvastagszik, érdessé, hámló felszínűvé válik, a bőr halványszínű a csökkenő melanin termelődés következtében, valamint a nem egyenetlen pigmenteloszlás miatt pigmentfoltok alakulnak ki. Az irha öregedése során a rugalmas rostok szerkezete, eloszlása változik, a kollagén mennyisége csökken, a kötőszöveti rostok termelését végző sejtek aktivitása csökken. A bőr rugalmatlanná válik. Ezen szerkezeti és funkcionális változások következménye a ráncok kialakulása. Az irhában található faggyúmirigyek és verejtékmirigyek sorvadása, aktivitásának csökkenése miatt a bőr szárazabbá válik, hidratáltsága is csökken, gyakran hámlás is észlelhető. A bőr alsó rétegének zsírszövet mennyisége is csökken, így támasztó funkciója is gyengül, ami a kötőszöveti változásokkal együtt a bőr megereszkedéséhez vezet. Az öregedés jelei az arcon láthatóak legszembetűnőbben.

öregedő bőr jellemzői

A ráncok közül először az arcmimika során működő dinamikus ráncok jelennek meg, jellegzetesen a szem környékén, a két szemöldök között és a homlokon. Később alakulnak ki a statikus ráncok, amelyek nyugalmi állapotban is láthatóak, nemcsak izomösszehúzáskor, ilyen a nasolabiális redő, ami az orr és a szájzug között található, nevetéskor elmélyül, de a kor előrehaladtával nyugalmi állapotban is kifejezett. Az öregedés során az arc kontúrja is megváltozik, a jellegzetes „V” alakú arcforma „A” alakúvá válik, az arc alsó része kiszélesedik, a bőr megereszkedik.

Hogyan késleltethető a bőr öregedési folyamata?

Az öregedési folyamatok örökletes tényezőit nem tudjuk befolyásolni, de a környezeti faktorokat igen. Az UV sugárzás elleni fokozott védelemre ma már számos korszerű fényvédő krém áll rendelkezésre bőrtípusnak, kornak, testtájnak megfelelően. A dohányzás kerülése, a megfelelő táplálkozás, aktív mozgás, rendszeres, nagy mennyiségű alkohol fogyasztás kerülése hozzájárul a bőr egészséges, fiatalos állapotának megőrzéséhez, az öregedési folyamatok lassításához. Az említett környezeti faktorok kerülése akkor is fontos, ha orvos-esztétikai kezelések történnek, mert így a kezelések is hatékonyabbak, az elért eredmények tartósabbak lesznek. Számos orvos-esztétikai kezelési lehetőség áll rendelkezésre az öregedési folyamatok lassítására. Kezelés előtt részletes konzultáció segíti a megfelelő kezelés kiválasztását, melyről a következőkben adunk tájékoztatást.

Komplex konzultáció, terápiás lehetőségek

Dr. Altmayer Anita

Dr. Altmayer Anita

klinikai főorvos
bőrgyógyász-kozmetológus,
klinikai immunológus-allergológus szakorvos
Bőrgyógyászati és Anti-aging magánrendelés Szeged
MOM Szent Magdolna Magánklinika Budapest

Kinek és hány éves kortól javasolt orvos-esztétikai kezelés?

Többféle életkori kategória eltérő céljait valósítják meg az esztétikai kezelések.

Ma már nem csak a „celebek”, sztárok számára elérhetőek ezek a beavatkozások, hanem a hétköznapi embereknek is. A fiatalabb korosztály célja a „beautificatio”, a kontúrok kiemelése a szép vonások hangsúlyozása, az attraktívabb külső elérése.

A 40-50 éves korosztály igénye a „positive aging”, az öregedés jeleinek visszafordítása, lassítása, mely során egy frissebb, kipihentebb, szebb önmaga lesz a páciens.

A férfi páciensek esetében anatómiai, fiziológiás és pszichológiai különbségek is vannak. A férfiak célja, hogy a fiatalosabb külső mellett, határozottabb, férfiasabb, egészségesebb megjelenésük legyen a kezelés után. Az esztétikai kezelések nemcsak szépészeti célból alkalmazhatóak, hanem veleszületett és szerzett deformitások, aszimmetria, csontszerkezeti eltérések korrekciójában is segítséget nyújtanak. A bőr hidratálása, feszesítése, rugalmasságának fokozása energiaalapú gépi kezelésekkel valamint “skin booster” injekciókkal (bőrfelszín alá adott több kis dózisú injekció) érhető el.

Mely területeket javasolt kezelni idősödő páciensek esetében?

A páciensek leggyakrabban a nasolabiális redő (orr-ajak közötti barázda) kisimítását szeretnék elérni. Ennek a régiónak az elsődleges és egyedüli kezelése azonban nem ad kielégítő eredményt. Ma már nem a ráncokat töltjük, hanem a volument állítjuk vissza. Az öregedési folyamatok egészen korán a 20-es évek végén láthatóvá válnak. A legszembetűnőbb jelei a szem alatti karikák, árkok megjelenése, az orca laposabbá válása, a középarc zsírszövetének megereszkedése, az orrgyökbarázda elmélyülése és az áll-állvonal ív petyhüdté válása. Az alapozó kezeléseket a középarc területén kell kezdeni, a járomív és orca volumen veszteségeinek pótlásával, a szemkörnyéki karikák feltöltésével, a kontúrok visszaállításával. Ezt követően lehet az alsó arcfél besüppedéseit és megereszkedéseit kezelni.

Mely területeket javasolt kezelni fiatal páciensek esetében?

A fiatalok a divat és szépségipar trendjeit követik, a közösségi médiában látható aktuális irányokat szeretnék kipróbálni. A kontúrok hangsúlyozása, az ívek kiemelése, az orcacsont töltése a “topmodell-megjelenés”, az áll- állkapocs szöglet töltése és az ajakfeltöltés a legnépszerűbbek. Fiataloknál az arc arányain is lehet javítani, például a kerek arcot vékonyítani, oválisabbá tenni. A 20-30-as korosztály már tudatosan törekszik az öregedési folyamatok lassítására prevenciós kezelésekkel. A bőr feszesítése, hidratálása, az acne (korábbi pattanásos bőr) következtében kialakult hegek kisimítása „skin booster” injekcióval lehetséges. Az aktív izommozgások a szemkörnyéken és a homlokon kezdetben dinamikus ráncokat okoznak, majd statikus mélyebb ráncokat, melyeket izomlazító injekciós kezelésekkel lehet megelőzni.

Hogyan válasszak megfelelő szakembert a kezelés elvégzéséhez?

Az esztétikai kezelések elvégzéséhez komoly orvosi, anatómiai ismeret és gyakorlati, technikai tudás szükséges, ami orvosi diplomához kötött tevékenység. A gyógyszeripari minőségű, prémium termékeket csak orvos injektálhatja. E mellett minden ország hatályos szabályozása rögzíti, hogy mely szakvizsgával rendelkező orvos alkalmazhatja az adott kezelést. Kozmetikusok és egyéb szakmai végzettségűek, akik fizetett tanfolyamokon szereztek nem legalizált okiratot, nem injektálhatnak sem hialuronsavat sem izomlazító injekciót a szövetekbe. Fontos tájékozódási pont lehet az orvosválasztás tekintetében a minél szélesebb körű gyakorlati képzettség. Bármilyen kezelést tervezünk az arcunkon a legfontosabb, hogy a biztonságosság legyen az elsődleges cél, mind a választott orvos szempontjából, mind a választott anyag tekintetében.

Miért fontos a konzultáció és az egyénre szabott kezelési terv?

A konzultáció célja az orvos és páciens közötti bizalom, szimpátia megteremtése, majd a páciens igényeinek, elvárásainak a feltárása. Célunk, hogy egyénre szabottan a személyiséggel, az adottságokkal harmonizáló kezelési tervet állítsunk fel. Az életkor, a munkakör, a szociális státusz is befolyásolja a döntésünket. A közösségi médiában nagyon sok a helytelen információ, megalapozatlan vélemény, így a páciensek téves elképzelésekkel érkezhetnek az orvoshoz. Gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a különböző kezelések mikor és hogyan ismételhetőek, mennyi időt kell várni egyes beavatkozások között. Ezek tisztázása céljából a konzultáció rendkívül fontos. Szánjunk időt rá, önmagunk szépsége céljából. Ma már nem divatosak a túltöltött arcok, sokkal inkább a természetes, üde, kipihent külső elérése a cél. Sajnos egyre nagyobb számban észleljük a fiatalabb illetve a középkorú pacientúrában a testképzavar fennállását (BDD: body dysmorphic disorder), melynek felismerése rendkívüli jelentőségű az orvos számára. Ilyen esetekben szükség esetén pszichológus segítségét is igénybe kell venni.

Hogyan történik egy terápiás konzultáció általában?

A konzultáció során az első és legfontosabb a páciens egészségi állapotának a felmérése. Bizonyos alapbetegségek fennállása esetén nem lehet esztétikai kezelést végezni.

Az orvosunkat mindig őszintén tájékoztassuk a műtétjeinkről, gyógyszereinkről, korábbi esztétikai kezeléseinkről és az alkalmazott anyagokról. A személyes találkozás lehetőséget ad arra, hogy közösen kiértékeljük a leginkább zavaró érzelmi attribútumokat, átbeszéljük, hogy milyen céljai, elvárásai vannak a kezeléssel a páciensnek és végül közösen felállítjuk a kezelési tervet. Például: kevésbé szomorú, kevésbé fáradt arc, fiatalosabb, attraktívabb, nőiesebb külső.

Komplex konzultáció, terápiás lehetőségek

Milyen orvos-esztétikai kezelések alkalmazhatóak?

Az elmúlt években rendkívül népszerűvé váltak hazánkban is az esztétikai kezelések, lassan átláthatatlanná válik a piac. Napjaink páciensei már a gyors, hatékony, látványos, tartós kezeléseket igénylik, így egyre inkább a non-invazív (műtét nélküli) „ebédidős” kezeléseket preferálják. A klasszikus hialuronsavas töltőanyagok, izomrelaxációs kezelések, izzadásgátló és biofonál befűzések mellett egyre nagyobb teret kapnak az egyéb kollagén stimulációs anyagok (calcium-hidroxyapatit, tejsav polimerek), epesavas zsíroldó kezelések és energiaalapú eszközös beavatkozások, így a rádiófrekvencia, lézerek, plasmage, ultrahangkezelések. A nyak, dekoltázs, kézfej fiatalító eljárások, valamint a testkezelések szintén nagy népszerűségnek örvendenek. A pigmentfoltok, acnés hegek, napfény és hormonális faktorok okozta színeltérésekre peeling (hámlasztó) kezeléseket, és különféle lézereket használhatunk.

Mi a különbség az izomlazító és töltőanyagos ránckezelés között?

Az izomlazító kezeléseket a dinamikus izommozgás által kiváltott ráncok csökkentésére használjuk. Engedélyezetten a homlok és szemkörnyéki területen alkalmazható, a szakorvos javaslata alapján esetleg más terület is kezelhető. Az izommozgás blokkolása megelőzi, hogy a későbbiekben elmélyüljenek a ráncok és megtörjön a bőrfelszín.

A töltőanyagok különböző koncentrációban tartalmaznak hialuronsavat, mely többszörös mennyiségben megköti a vizet. A hialuronsav a szövetekben természetes módon beépül, eloszlik. A hialuronsavat tartalomtól függően használhatjuk volumenpótlásra, emelésre, kontúrozásra, a szövetek hidratálására, feszesítésére. A kezelésnek van egy azonnal látható hatása, de az elhúzódó kollagén stimulációs képessége miatt hosszútávú, megelőző hatással is bír.

Mennyire fájdalmasak a beavatkozások? Mi történik, ha egy idő után nem folytatják a kezeléseket?

Az injekciós kezelések minimális kellemetlenséggel járnak. A beszúrási pontokban enyhe szúró fájdalom lehetséges, a kezelt területeken kissé feszítő, nyomó érzés előfordulhat. Apróbb bevérzések a tűszúrások után kialakulhatnak, ezek 5-6 nap alatt felszívódnak.

Az esztétikai kezeléseknek másodlagos kollagén stimuláló hatása is van, mely miatt egyre kevesebb anyagmennyiség szükséges a természetes állapot fenntartásához. Amennyiben már nem szeretnénk folytatni a kezelést, akkor is frissebb, fiatalosabb állagú marad a bőrünk. Attól nem kell tartani, hogy megnyúlnak a szövetek és rosszabb lesz, mint amikor elkezdtük a kezelést. Az esztétikai kezeléseknek elhúzódó, hosszantartó pozitív hatása van.

Mikor nem javasoltak az orvos - esztétikai kezelések?

A terhesség és szoptatás alatt nem javasolt egyik kezelés sem. A szervezetben zajló aktív gyulladás, lázas állapot, torokfájdalom, foggyulladás kizáró ok. A fogászati beavatkozások előtt és után 2-4 hétig nem javasolt töltőanyagos kezelés. Fontos, hogy a beadott anyagok által kiváltott allergiás reakció után az adott anyag a továbbiakban nem injektálható. Erről a későbbiekben mindig tájékoztatni kell kezelőorvosát. Egyensúlyban lévő belgyógyászati, endokrinológiai, bőrgyógyászati betegségek esetén (pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, pikkelysömör) lehet esztétikai kezelést végezni, de kezelés előtt erről mindig informálja a kezelést végző orvost.

Mire kell figyelni a kezelések után?

A kezelések maximális sterilitás mellett, orvosi rendelőben történnek. A sminket alaposan el kell távolítani és fertőtleníteni kell az arcbőrt a beavatkozások előtt. Tűvel történő kezelés után smink felhelyezése nem ajánlott legalább 12 órán át. A kezelések után 2-3 napig kerülni kell az extrém hőhatást (szolárium, napozás, síelés, szauna), valamint az izzadással járó edzéseket. Célszerű az első 2 éjszaka a háton aludni, így elkerülhető az arc nyomódása, ami a kezelés során alkalmazott anyagok egyenetlen eloszlásához, duzzanathoz vezethet. Ha bármilyen nem várt tünetet észlelünk, a beavatkozást végző orvost keressük fel, hiszen ő tud hatékonyan segíteni.

Töltőanyagok alkalmazása esztétikai kezelés során

Dr. Papp Ildikó

Dr. Papp Ildikó

főorvos
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
Körúti Orvosi Centrum

Mit jelent a töltőanyagokkal végzett esztétikai kezelés?

A töltőanyagokkal volumenpótlást, ráncok elsimítását végezhetjük mind az arcon, mind egyéb testtájon. Arcon leggyakrabban a statikus ráncok (pl. orr és szájzug közötti redő) csökkentésére, ajak formázásra, szem alatti árok feltöltésére alkalmazzák. Napjainkban egyre népszerűbb az arc kezelése mellett a kéz és a nyak fiatalosabbá tételéhez történő használata.

Milyen töltőanyagok vannak?

A töltőanyagok lehetnek biológiailag lebomló (felszívódó) rövid és közepesen hosszú hatásúak A hialuronsav hatása általában 6-18 hónap, poli-L-tejsav (PLA) hatása és a calcium hidroxiapatit hatása 20- 24 hónap. A biológiailag nem lebomló (nem felszívódó) feltöltőanyagok permanens hatást nyújtanak (szilikon olaj), viszont alkalmazásuk után több szövődménnyel kell számolni. A leggyakrabban használt töltőanyag a hialuronsav.

Mi a hialuronsav és hogyan fejti ki hatását?

A hialuronsav testünk természetes alkotórésze, mely nem csak a bőrben, hanem a kötőszövetben, ízületi folyadékban, szemben is megtalálható, de közel fele a bőrünkben van. Az öregedés folyamán a hialuronsav mennyisége csökken, így a bőrünk és szöveteink is veszítenek rugalmasságukból. Nagyon erős vízmegkötő képességgel rendelkezik, ezáltal befolyásolja a bőr rugalmasságát és volumenét, tápanyagokkal látja el a szöveteket. Szerepe van a sebgyógyulásban, az immunfolyamatokban, stimulálja a kollagén szintézisét. Hatására a bőr frissebb és fiatalosabb lesz, a felszínes ráncok kisimulnak. Habár a természetben is megtalálható, de ebben a formájában 1-2 nap alatt lebomlik. A feltöltőanyagként használt hialuronsavat kakastaréjból izolálják, ill. laboratóriumi körülmények között baktérium termeli. A gyártás során keresztkötésekkel stabilizálják, ezáltal életideje meghosszabbodik.

Mit kell tudni a hialuronsavas töltőanyagokról?

A hialuronsavas feltöltőanyagok hatása átmeneti. A hialuronsavas injekciókat a bőrbe, ill. bőr alatti kötőszövetbe juttatva elsimítja a felületes és mély ráncokat, árkokat, struktúrát ad az arcnak, pótolja az elvesztett volument. Az arc bármely részébe tölthető, úgymint ajak, orcák, áll, mosolyránc, mérgesránc, stb. A testen a leggyakrabban nyak és kéz fiatalítására használják. Hatása azonnal látható. Az injektálható hialuronsav gélszerű anyag, mely az arc megfelelő rétegébe juttatva kiemeli annak kontúrját. Sok hialuronsavas injekció már helyi érzéstelenítőt is tartalmaz, ezáltal a kezelés alatti diszkomfort érzés minimalizálódik. Minden termék a gyártó cégre jellemző egyedi technikával készül, így sűrűsége, textúrája eltérő, ami azt jelenti, hogy mindegyiket az indikációnak megfelelő mélységbe és mennyiségben kell beadni a kívánt hatás elérése céljából.

Mit kell tudni a hialuronsavas kezelés előtt?

A kezelés előtt fontos konzultálni bőrgyógyász- kozmetológus szakorvossal. Meg kell beszélni, hogy mi a célja a kezelésnek és a feltöltés által nyújtott eredmény megfelel-e az elvárásoknak. Fontos arra is kitérni, hogy a cél eléréséhez elég-e a feltöltés, vagy már plasztikai sebészeti beavatkozás szükséges. Érdemes kérdést feltenni a kezelésről, hatásról, mellékhatásról, ellenjavallatokról, a kezelés előtti és utáni teendőkről, a kezelés költségéről. Tájékoztatni kell a kezelőorvost a meglévő betegségekről, allergiáról, szedett gyógyszerekről, vitaminokról és egyéb étrend kiegészítőkről, megelőző esztétikai beavatkozásokról (lézer, feltöltés, izom ellazító kezelés) és a közeljövőben tervezett egyéb kezelésekről, műtétekről, beavatkozásokról A konzultáció eredményeképpen minden elhangzott információ figyelembevételével egy javaslatot ad a szakorvos a tervezett kezelésekről és azok költségeiről.

Hogyan néz ki a hialuronsavas arckezelés?

A beavatkozás függ a kezelt területtől és az alkalmazott feltöltőanyagtól. A kezelést befolyásolhatják korábban végzett esztétikai beavatkozások, ezért erről fontos tájékoztatni a kezelő orvost. A feltöltésnek minden esetben orvosi rendelőben kell történnie. A kezelést csak megfelelő képzettségű szakorvos végezheti. A beavatkozás időtartama átlagosan15-30 perc. Az orvos letisztítja, majd lefertőtleníti a kezelendő felületet. A kezelendő területtől függően szükséges lehet érzéstelenítés, ami történhet jégzselével, helyi érzéstelenítő krémmel vagy akár ideg blokkolásával (pl. ajak). A legtöbb esetben nem szükséges érzéstelenítés. A feltöltés egy vagy több tűszúrásból áll. A beavatkozás alatt égő, szúró érzés előfordulhat. Az eredmény szinte azonnal látható. A feltöltőanyag körülbelül 2 hét alatt épül be a szövetekbe, így a hatás 2 hét múlva lesz igazán értékelhető. A hialuronsav a kollagén újraképződést is stimulálja, melynek hatása 6-8 hét után látható.

Töltőanyagok alkalmazása esztétikai kezelések során

Mi várható a hialuronsavas kezeléstől?

A feltöltőanyag, ahogy a nevében is benne van, az öregedés során elveszített volument pótolja. Visszaadja az arc, az ajak, a kéz természetes teltségét, feltölti a szem alatti karikákat, felületes ráncokat és mély árkokat. Segítségével az áll, állív hangsúlyozottabb, feszesebb lesz. A hialuronsav a besüppedt hegek (mint például gyulladásos akné után visszamaradt heg) kitöltésére is alkalmas, ezzel egyenletesebbé téve a bőr felszínét. A kívánt legjobb eredményhez képzett, gyakorlott kozmetológus-bőrgyógyász szakorvost javasolt választani. A hialuronsavas töltések közkedvelt „anti-aging” kezelések, mert azonnali eredményt nyújtanak úgy, hogy a páciens rögtön a beavatkozás után visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez. Heg nem marad a kezelés után és csak enyhe kellemetlenséggel jár.

Mire kell odafigyelni a hialuronsavas kezelés után?

A páciensek a kezelés után visszatérhetnek a napi szokásos aktivitásaikhoz, ezért ebédidős beavatkozásnak is nevezik. Amennyiben piros vagy enyhén duzzadt a kezelt terület, a bőrgyógyász 15-20 percig jégzselé felhelyezését javasolhatja a kezelt területre. A sminkeléssel ajánlott 24 órát várni. Megerőltető aktivitással vagy sporttal ajánlott néhány napot várni. Napozás vagy szolárium használatától teljesen tartózkodni kell néhány napig, de az UV fénnyel a későbbiekben is csak mérsékelt érintkezés célszerű. Kerülni kell az arc érintését, masszírozását a kezelt területen. A mellékhatások között szerepelhet bevérzés, duzzanat, pirosság, mely általában 7-14 nap múlva gyógyul. A késői szövődmények, mint pl. bőr egyenetlenség, csomóképződés ritkán előfordulhatnak, mely tünetek megfelelő eljárással csökkenthetőek. A kezelésről kapott dokumentációt fontos megőrizni, további beavatkozás előtt ezt a kezelőorvossal történő konzultáción bemutatni.

Mennyi ideig tart a hialuronsavas kezelések hatástartama, javasolt-e utánkövetés?

A hialuronsav hatástartama 6-12 hónap a kezelt területtől függően. A beavatkozás ismétlésére van szükség a megfelelő eredmény fenntartásához akkor, ha az öregedés jelei újra láthatóvá válnak, illetve a kezelt terület volumene csökken. Az utánkövetés, frissítés egyéntől és beavatkozástól függően 6-12 havonta javasolt. Ha nem történik ismételt kezelés, akkor egy idő után a korábban kezelt területeken az öregedés jelei újra szembetűnőbbek lesznek, bár a bőr minősége sokáig jobb marad az eredeti, kezelés előtti állapothoz képest.

Ránctalanító kezelés izom ellazítással

Dr. Gaál Magdolna Ph.D.

Dr. Gaál Magdolna

Ph.D.
egyetemi adjunktus
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
Szegedi Tudományegyetem
Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika

Mit jelent az izom relaxáló ránckezelés?

Mimikai izmaink segítségével számtalan arckifejezésre vagyunk képesek. A mimikai izmok működésekor keletkező ráncok fiatal korban csak izom összehúzódáskor láthatóak, a kor előre haladtával azonban állandósuló ráncokat hoznak létre arcbőrünkön. Idősebb korban mimikai izmaink tónusa fokozódik, ez a mimikai ráncok elmélyüléséhez vezet. A kezelés során injekció segítségével az izmot ellazító hatású anyagot juttatnak bizonyos mimikai izmokba, mely ellazítja a dinamikus ráncokat okozó izmokat, így csökkentve a bőr ráncolódását.

Mit kell tudni az izom ellazító ránctalanító kezelés előtt?

A kezelés megkezdése előtt konzultáció javasolt a szakorvossal, mely során fontos, hogy a paciens tájékoztassa a kezelőorvost az esetleges komolyabb betegségéről, gyógyszer szedéséről. Terhesség, szoptatás és bizonyos betegségek esetében a kezelés ellenjavallt. Ha már volt esztétikai kezelése, vagy tervez egyéb esztétikai beavatkozást a közeljövőben, ezt is beszélje meg a kezelőorvossal. Kezelés előtt tájékoztatás történik a beavatkozással kapcsolatos tudnivalókról (hatás kezdete, hatástartam, kezelés ára, várható eredmény, lehetséges mellékhatások). A kezelőorvos fényképet készíthet a kiindulási állapot dokumentációja céljából, melyhez az ön beleegyezése szükséges. A beavatkozás érzéstelenítést általában nem igényel.

Hogyan történik az izom ellazító ránctalanító arckezelés?

A mimikai ráncok csökkentését célzó izom ellazító készítmények Magyarországon a glabella (szemöldökök közti terület, „mérges ráncok”), homlok és szemkörnyék ráncainak (szarkalábak) csökkentésére, illetve hónalji izzadás gátlására, valamint egyes betegségek kezelésére vannak engedélyezve. A fentieken kívül egyes pácienseknél a szakorvos javaslata alapján más területek kezelése is szóba jöhet. Ránckezelés során az orvos a mimika megfigyelése mellett megtervezi a beavatkozást, meghatározza a szúrási pontokat és az alkalmazandó dózist. A kezelőorvos általában megkéri a pácienst, hogy bizonyos arckifejezéseket mutasson, például nézzen mérgesen, vagy húzza fel a szemöldökét, így segítve a páciens mimikai izmainak működés közben való megfigyelését. A kezelendő területen a bőrt megtisztítják, az esetleges smink eltávolításra kerül, illetve fertőtlenítik a területet. Ezt követően több pontba kerül beadásra az injekció a mimikai izmokba. A kezelés nagyon gyors, a kezelendő felülettől függően mindössze 5-20 percet vesz igénybe.

Ránctalanító kezelés izom ellazítással

Mi várható a kezeléstől?

Az izom ellazító ránckezelés azokat a ráncokat tudja csökkenteni, melyeket mimikai izmok működése hoz létre. A ráncok nem minden esetben tűnnek el teljesen. A kezelés hatásának kezdete átlagosan 2-3 nappal a kezelést követően várható, de akár 24 órával a kezelést követően is megjelenhet. A maximális hatás általában 2 hét után várható. Sokan tartanak attól, hogy a kezelés eredményeképpen mimikátlan, „lefagyott” lesz az arcuk, a hatás nem lesz természetes. A kezelés elvégezhető úgy is, hogy a hatás nagyon természetes legyen, az elvárásokat előre meg kell beszélni a kezelőorvossal. A kezelést végző orvosnak nagyon jól kell ismernie az anatómiát. Magyarországon a kezelést csak megfelelő képzettségű szakorvos végezheti. A kezelés hatása fokozatosan csökken néhány hónap után. A hatás elmúlásával nem lesz rosszabb a bőr állapota, mint a kezelés előtt, lassan visszatérnek a mimikai ráncok. Az alkalmazott anyaghoz hozzászokás nincs, ha nem ismételjük a kezelést, annak nincs hátrányos következménye azon kívül, hogy a ráncok újra megjelennek.

Milyen fontos tudnivalók, teendők vannak izom ellazító ránctalanító kezelés után?

Az injekció következtében előfordulhat (általában kicsi) bevérzés, mely lila, majd kékeszöld, végül sárga folt megjelenésével járhat. A bevérzés 7-10 nap alatt tűnik el teljesen, a kezelés utáni napon már sminkkel eltakarható. Enyhe fájdalom előfordulhat a szúrási pontokban, valamint az izom működés csökkenése következtében enyhe ödéma is megjelenhet átmenetileg. Felépülési idővel nem kell számolni, a páciens a kezelés után visszatérhet szokásos elfoglaltságához. Fontos, hogy közvetlenül a kezelés után a páciens ne nyúljon az arcához, sminket a kezelés napján lehetőleg ne alkalmazzon. Kezelés után a kezelt terület erős vakarása, nyomkodása, arcmasszázs, kozmetikai nagy kezelés egy hétig, intenzív sport a páciens számára 1-2 napig kerülendő, erős hőhatást (szauna, gőzkabin) és az UV sugárzást (szolárium, napfény) néhány napig kerülni kell, de túlzott UV fényhatás a későbbiekben sem javasolt. Bármilyen mellékhatásról a kezelőorvost haladéktalanul értesíteni kell.

Mennyi ideig tart az izom ellazító ránctalanító kezelések hatása, javasolt utánkövetés?

Két hét elteltével (amikor a maximális hatás észlelhető) célszerű kontrollvizsgálatra menni, a kezelés eredményét megmutatni a kezelőorvosnak. Néhány esetben korrekció szükséges lehet, mely általában néhány szúrási pontba beadott injekcióból áll csak. A kezelés hatásának tartama az izomtömegtől, alkalmazott terméktől és a dózistól függően 4-5 hónap, néha ennél hosszabb is lehet. A hatástartamot a páciensek életmódja is befolyásolhatja. Fokozott UV fény és hőhatás (napozás/szolárium, szauna, gőz használata), rendszeres, nagy izzadással járó sport a hatástartamát csökkentheti. A hatékonyság nem függ a korábbi kezelésektől, évekkel később is hasonló az első kezelésnél tapasztalttal. A következő kezelés legkorábban 3 hónap elteltével végezhető. Általánosságban elmondható, hogy a bőrgyógyászati-esztétikai izom ellazító kezelések nagyon biztonságosak, súlyos mellékhatástól nem kell tartani, és a legtöbb mellékhatás megfelelő technikával és a dózis átgondolt megválasztásával elkerülhető. A páciensek hosszútávú elégedettségét számos klinikai vizsgálat igazolja, jellemző az életminőség javulása is. A páciensek természetes hatásról, kipihent megjelenésről, önbizalom növekedésről számolnak be, úgy érzik, fiatalabb lett a megjelenésük.

Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31